Wim R.

Reisbegeleider:  Wim R.
Ik heb voor Tendens al veel reizen mogen begeleiden t/m 2023 , 22 in Nederland, 10 in het buitenland.

Wat mij boeit is het ontdekken van de mogelijkheden die de deelnemers in zich hebben. Een spectaculair voorbeeld is een wandeling in de Oostenrijkse Alpen. Een uur lang behoorlijk steil omhoog, dan twee uur min of meer vlak en een uur naar beneden. Totaal 4 uur. De spierpijn en de blaren snel vergeten, de trots op deze prestatie door niet getrainde mensen is ongekend groot.

Ik vertel de deelnemers altijd dat de vakantie hun feestje is. Zij moeten het doen, de begeleiders helpen waar nodig. De eerste avond zitten we aan tafel.  Elke deelnemer vertelt wat hij of zij graag wil doen. Daar maken we een programma van, hangen dat op aan de muur. Duidelijk toch!
De laatste avond zitten we weer aan tafel om te kijken wat we allemaal hebben gedaan. Soms komen we aan bepaalde dingen niet toe, dan kijken we waarom we dat niet hebben gedaan. Dit klinkt simpel maar ik heb ervaren dat mensen op reis gaan met een bepaalde verwachting in hun hoofd. Als daar niet aan is voldaan hebben ze voor hun gevoel geen fijne vakantie gehad. Terwijl ze heel actief zijn geweest, veel hebben gedaan, veel  gelachen, lief en soms een beetje leed gedeeld.

Een goede verstandhouding tussen de begeleiders, een flinke portie humor, een luisterend oor, en vooral: niet betuttelen! Zoek de mogelijkheden van de deelnemers, geef ze de ruimte en  schenk ze vertrouwen. Aardig voorbeeld: bij aankomst in het appartement in Duitsland blijkt dat er geen apparaat is om filterkoffie te zetten. Niet getreurd, een deelnemer zegt dat hij wel even naar de receptie gaat om er een te vragen. Hij spreekt geen woord Duits,  heeft moeite met trap lopen (maar moet wel een trap op – en weer af- van zo’n 60  treetjes). Half uurtje later komt hij terug, met een meisje van de receptie die voor hem de doos heeft gedragen en vertelt vol trots dat het hem is gelukt. Zijn week kon niet meer stuk!

Soms gaat er een blinde of slechtziende mee op reis. Geen enkel probleem, de anderen zijn altijd bereid om te helpen. Tijdens de wandeling een arm, over smalle paden maken we een treintje. Denken in oplossingen, niet in problemen en deelnemers komen vaak zelf met oplossingen!
Ik krijg wel eens de vraag of de reizen niet erg vermoeiend zijn. Je bent toch de hele week druk in de weer, veel geregel, goed letten of iedereen aan zijn trekken komt, uitstapjes bedenken, budget beheren, zorgen dat medicijnen op tijd worden ingenomen enz. Nou, ik kan eerlijk zeggen dat ik juist energie krijg van de reizen, zeker als de deelnemers zelf actief zijn geweest  en de sfeer goed is geweest.

Kortom, zolang ik het leuk vind en het fysiek aan kan, wil ik nog veel reizen begeleiden voor TENDENS.